Poznaj nasz przepis na ciasto z olejkiem CBD!
Wypieki z CBD stają się popularniejsze wraz ze wzrostem zainteresowania kulinarnymi zastosowaniami tej substancji. Możemy przy tym użyć niemal każdej jej formy i eksperymentować z potrawami, które przygotowujemy. Jeżeli myślimy o wszelkiego rodzaju ciastach, babeczkach czy innych słodkościach, to forma olejku wydaje się najwygodniejsza. Nie chodzi tylko o ciekawy intensywny smak, ale także łatwość wykorzystania dzięki możliwości precyzyjnego dozowania i mieszania z innymi składnikami. W naszym artykule rozwiejemy wszelkie wątpliwości dotyczące stosowania CBD w wypiekach i podzielimy się jednym z naszych ulubionych przepisów na ciasto, które podbije serca miłośników czekolady.
Używanie olejku CBD do pieczenia
Przede wszystkim musimy tutaj zaznaczyć, że aby cieszyć się pełnymi właściwościami, które niesie za sobą dodawanie produktów z kannabidiolem do potraw, warto rozważyć jego zastosowanie na zimno. Ze względu na specjalną metodę ekstrakcji zawierają one liczne substancje, do których należą flawanoidy i terpeny, a także nasycone kwasy tłuszczowe. Pod wpływem ciepła mogą one tracić swoje właściwości, dlatego jeśli chcemy spotęgować działanie tego składnika w wypiekach, warto dodać olejek CBD o stężeniu np. 10% nie tylko do samego ciasta, ale też np. do masy lub polewy wyrabianej na zimno. Jeżeli natomiast nie mamy wyboru – starajmy się wypiekać całość w temperaturze nie wyższej niż 160oC.
Istotna jest także właściwa dystrybucja produktu z CBD w masie. Najwygodniejszym sposobem na dokładne wymieszanie go z pozostałymi składnikami jest dodanie go na początku do innego tłuszczu. Może to być standardowo wykorzystywany przez nas wysokiej jakości produkt roślinny – spożywczy olej konopny nada się idealnie, ale równie dobrze może to być olej kokosowy – a nawet masło. Nieźle sprawdzi się także jogurt lub śmietana, a nawet smakowe olejki do pieczenia m.in. z dodatkiem wanilii lub cynamonu. Jest to o tyle uniwersalny produkt, że może być bez obaw stosowany zarówno w tradycyjnej, jak i wegańskiej kuchni. Bądźmy jednak ostrożni – charakterystyczny smak produktów z CBD nie zawsze dobrze zgra się z intensywnymi dodatkami.
Jaki olejek CBD najlepiej nadaje się do wypieków?
Przejdźmy jednak do tego, jakiego rodzaju olejków należy używać do pieczenia. Od razu podkreślimy, że wyłącznie tych pochodzących od zaufanych producentów, którzy potwierdzają ich jakość certyfikatami. W ten sposób mamy pewność, że nadają się one do spożycia i są zgodne z obowiązującymi normami dotyczącymi uprawy, a także prawem. Jeżeli natomiast chodzi o nasycenie kannabidiolem, bez przeszkód możemy wykorzystać olejek konopny CBD 5% lub nawet ten o stężeniu 30%. Wszystko zależy od naszych preferencji i wskazań lekarskich. Zwłaszcza osoby zmagające się z chorobami powinny uzgodnić użytkowanie tego rodzaju produktów z lekarzem prowadzącym.
Czas na ciasto…
Nasz przepis na ciasto czekoladowe z CBD jest jednym z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych (przynajmniej dla nas). Do jego wykonania nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników, wystarczą standardowe artykuły dostępne w każdym sklepie. Nie zapomnij tylko o tym, żeby mieć pod ręką swój olejek CBD 20%… No, chyba że preferujesz inne stężenie – każde sprawdzi się świetnie. Dodatkową zaletą jest stosunkowo krótki czas potrzebny na jego wykonanie i łatwość zamienienia poszczególnych produktów na ich wegańskie odpowiedniki.
Na ciasto będą Ci potrzebne:
- mąka tortowa – 2 szklanki (300 g)
- gorzka czekolada – 2 tabliczki (200 g) – my preferujemy tę 70%
- ciemne kakao – 2 lub 3 łyżki (ok. 20 g)
- cukier lub inny słodzik – szklanka (w przypadku syropu z agawy lub klonowego, może być konieczne dodanie nieco więcej mąki)
- 5 jajek w temperaturze pokojowej lub ich zamiennik
- mleko lub wybrany napój roślinny – szklanka
- kostka masła zmieszana z olejkiem CBD lub szklanka oleju z olejkiem CBD
- proszek do pieczenia – łyżeczka
- ekstrakt waniliowy – pół łyżeczki
Na polewę przygotuj:
- śmietanka 30% lub jej wegański odpowiednik – 100 ml
- gorzka czekolada – 2 tabliczki (200 g)
Postępuj zgodnie z przepisem na ciasto:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160oC
- W jednej misce dodaj kakao i proszek do pieczenia do mąki, a następnie dobrze wymieszaj
- W garnku połącz mleko lub napój roślinny z masłem albo olejem z dodatkiem CBD podgrzewając je na niewielkim ogniu
- Ściągnij garnek z płyty i dodaj do niego pokruszoną czekoladę, mieszaj aż do jej rozpuszczenia
- Do jajek dodaj ekstrakt waniliowy
- Jeżeli stosujesz cukier, połącz go z jajkami i ubijaj aż do powstania gładkiej pianki (ok. 5 min)
- Jeśli zamiast cukru decydujesz się na syrop, dodaj go do wcześniej przygotowanego mleka z tłuszczem i czekoladą
- Powoli przelej mieszankę do ubitych jajek delikatnie mieszając rózgą
- Na końcu zacznij dosypywać suche składniki nadal mieszając
- Powstałą w ten sposób masę przelej do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia formy
- Włóż całość do nagrzanego piekarnika na środkową półkę
- Piecz ok. 45–55 min
- Po wyciągnięciu pozostaw do ostygnięcia i delikatnie wyjmij z formy
W czasie kiedy ciasto stygnie, wykonaj polewę:
- Zetrzyj lub posiekaj czekoladę
- Do miski wlej śmietankę i wsyp czekoladę
- Mieszaj całość nad gorącą kąpielą wodną do momentu uzyskania gładkiej, błyszczącej masy (możesz dodać do polewy dodatkowo kilka kropel olejku CBD)
- Ciepłą polewą oblej równomiernie ciasto
- Poczekaj, aż całość ostygnie i smacznego!
Pamiętaj, że takie ciasto możesz również przelać do papilotek i zmniejszając czas wypieku (najlepiej sprawdzaj wykałaczką, czy środek się dopiekł) zrobisz pyszne babeczki. Przepis doskonale nadaje się do wykonania przed wszelkiego rodzaju spotkaniami towarzyskimi, a także kiedy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego w domu.